Kariyerinizin Orijini - İş Görüşmesi
VANA KÜÇÜKTÜR SUYUN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİRİR
Hayatın yönünü değiştiren kırılma anları vardır. Önce zihinler sonrasında hareketler değişmeye başlar. Hayat değişimi yönetme ve değişim esnasında karşılaşılan sorunlara çözüm üretebilme becerisidir aslında. Buna tecrübe de diyoruz. Her bir tecrübe yeni tecrübeler için farklı dayanaklar oluşturur. Tabi bir de pişmanlıklar var, keşkeler. Keşke söylemeseydim, keşke öyle olmasaydı dediğimiz anlar. Canımızı sıkan bu anlardan kurtulmak için planlar yaparız. Hayatımızı kontrol altına almak düşüncesi ile belki, belki de sadece kendimizi daha iyi hissetmek için. Planlar, değişim, sorunlar, çözümler, kıskacında hayat devam eder. “Peki, en köklü değişim hayatımızın neresinde ve nasıl yönetiyoruz bu değişimi?” sorusuna verilecek önemli cevaplardan biri şüphesiz iş görüşmesidir.
“Kendimi tam olarak anlatmalıyım. Bana ne sorarsa sorsun söylemem gerekenleri unutmamalıyım. Kendimi görüşmenin akışına bırakamam, dikkatli olmalıyım tuzak sorular olabilir. Ben anlatıyorum ama, acaba şimdi ne düşünüyor. Peki zaman? Zaman ne kadar da hızlı. Peki sonuç? Sonuç ne kadar da önemliymiş?”
İş görüşmesi üzerine yapılan bir araştırma bu konuda çarpıcı sonuçlar sunuyor. İnsan kaynakları profesyonelleri ile yapılan görüşmelerden elde edilen sonuçlara göre, görüşmelerin büyük bir çoğunluğunda ilk izlenim görüşme sonucunu aktif olarak belirliyor. Ayrıca görüşme süresi maksimum 1 saati bulabilirken 15 dakika ile sınırlandırılan görüşmeler de mevcut. Araştırmada önemli olan bir başka konu ise iş görüşme süresini ve görüşme içeriğini görüşmenin kendisinin belirlemesi. Örneğin bir görüşme 1 saat sürüyorken ondan bir sonraki görüşme 20 dakikada bitebiliyor. Ve yine diğer bir konu yapılandırılmış yetkinlik bazlı mülakatla gerçekleştirilen görüşmelerde bile görüşmenin gidiş hattı süreci belirlemesi. Yani sorulması gereken daha çok soru varken bile görüşmecinin zihninde oluşan kanaat görüşmenin sonlandırılmasına yol açabiliyor. Tabi bu arada başvurunun yapıldığı pozisyon için gerekli olan tecrübede önemli bir karar verme aracı. “Görüşmeye gelen kişi saygın firmalarda bu kadar sene çalıştığına göre bizde de başarılı olabilir.” Peki gerçekten böyle mi? Yaşanan iş gören devir hızı aslında çok da böyle olmadığını gösteriyor. Kurumların çalışma şekilleri ve kurumsal yapıları aynı sektörde olsalar bile birbirinden çok farklı. Tabi istenen rakip firmanın know how bilgisine ulaşmak değilse.
İK profesyonellerinin ciddi eğitimler alması ve kişi kanaatinden bağımsız test ve envanterlerle sürecin desteklenmesi kesinlikle gerekli. Ancak bununla beraber görüşmeye giden kişinin alması gereken önlemler de olmalı. Bu kadar kısa zaman içinde, bu kadar fazla değişkenle karşı karşıya iken, hızlı fikir oluşturacak etkenlere dikkat etmek ve planlı bir görüşme süreci yönetmek önemli. Birkaç küçük öneri iş görüşmesini kolaylaştırabilir.
- Dış görünüş her zaman önemlidir. İlk izlenimi etkileyen temel etken dış görünüştür. Sektörün gerektirdiği kılık kıyafeti göz önünde bulundurularak yapılacak seçim başarılı sonuçlar doğuracaktır.
- Görüşme esnasında sorulan sorulara açıklıkla cevaplar vermek gerekiyor. Bu esnada sorulan soruyu dikkatle dinlemek, soruyu anlamak ve sadece soruya cevap vermek önemli. Soruya cevap verdikten ve bu konuda karşımızdaki kişinin gerçekten tatmin olduğunu hissettikten sonra eğer bununla bağlantılı bazı konuları aktarmamız gerekiyorsa izin isteyerek anlatmaya devam edilebilir. “Eğer müsaade ederseniz bahsettiğim konuda kullandığım çözüm önerilerinden bazılarını paylaşmak istiyorum”
- Verdiğiniz tüm bilgiler mutlaka doğru ve tutarlı olmalı. Bunu aktarmamıza bile gerek yok değil mi? Hayır tam olarak öyle değil. Bazen doğru ve yanlış çok belirgin olmayabiliyor. İş görüşmesinin karşılıklı seçim süreci olduğu unutulmamalıdır. Amaç her iş görüşmesinden olumlu sonuç almak değildir. Şartları çok iyi olan kurumsal bir firmada sizin özelliklerinize ve yapabilirliklerinize uygun olmayan bir iş mutsuz bir kariyer ve başarısızlık demek olabilir. Doğru bilgiler vermek her zaman gereklidir.
- Samimi ve doğal bir görünüm, kendinden emin ve güvenli bir duruş ve özgüven sahibi bir ses tonu ihtiyacınız olan diğer özellikler. Karşınızdaki sizi dinlemek ve anlamak için ekstra çaba sarf etmemeli.
- İş görüşmesine özen göstermek, işi gerçekten istediğinizi hissettirmek, mutlaka not tutmak, aklınıza takılan soruları açıklıkla sormak, görüşmenin kontrolünüzde olmasını sağlayacaktır.
- Rahatsızlık vermeyen bir benden dili anlatımı güçlendirir. Bu konu özelikle kafa yormaya değer. İş hayatında beden dilini nasıl kullanacağına dair en az bir kitap okumamış bir çalışan eksiklik hissetmelidir.
Hayatımızın ne kadar kontrol altında olduğu her zaman tartışılacak. Ancak planların ve hazırlıkların kendimizi rahat hissetmemizi sağladığı ise önemli bir gerçek. Belki 15 dakika, belki 1 saat. Hayatımız içinde çok da önemli olmayan bu zaman diliminin hayatımızı değiştirdiği ve geri kalan hayatımızın büyük bölümünün bu kararlar çerçevesinde şekillendiği düşünülürse, iş görüşmesinin önemi daha da fazla ortaya çıkacaktır.
Unutmayalım vana küçüktür ama suyun yönünü değiştirir.
ORİJİN DANIŞMANLIK